Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’na kıyısı olan ülkelerde ve Akdeniz’de yaşayan bir balıktır. Genellikle 150 m derinliğe kadar olan kayalık bölgelerde ve resiflerde bulunur. Erişkinlerinin boyu 60 cm ve ağırlığı 3 kg kadar ulaşabilir. Üreme dönemi ilkbahar aylarıdır ve 3-4 yaşlarında üreme olgunluğuna ulaşır. Yaşam süresi 12 yıldır ve bu süreyi genellikle tek başına kayalık alanlarda geçirir. Eti kalkan balığına benzer ve çok lezzetlidir, ekonomik değeri yüksektir. Dipte bulunan, küçük balıklar ve diğer deniz canlılarıyla beslenir.
Dülger balığı çağlar boyunca bir çok hikayeye konu olmuş, hatta bir efsaneye göre balığın gövdesinde bulunan siyah nokta Hz. İsa’nın on iki havarisinden biri olan Petrus’un parmak izidir. Türk edebiyatında da bu balıktan bahsedilen hikayeler yer almıştır. Sait Faik’in “Dülger Balığının Ölümü” isimli bir hikayesinde bu balıktan bahseder.
Avcılığı
Canlı bırakma, jigging, dip sırtısı teknikleriyle yakalanabilir. En çok verim alınan yöntem canlı bırakma tekniğidir. Dip oltasıyla da yakalanabilir ve yem olarak taze akyem kullanılmalıdır.
Aşağıda, dülger balığının su altı görüntülerini içeren bir video referans olarak sunulmuştur.