Aslan Balığı
Son yıllarda küresel ısınmanın etkiyle birlikte Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz habitatına girmiş bir balık türüdür. Derinliği 50 metreye kadar olan genellikle kayalık bölgelerde yaşayan bir balık türüdür. Dikenleri zehirlidir ve temas edilmesi durumunda, mide bulantısı, kusma, ateş, baş dönmesi, solunum siteminde bozukluk ve şuur kaybı gibi belirtiler görülebilir. Aslan balığı ile temas sonucu ölümle sonuçlanan vakalar gözlemlenmiştir. Temas edilmesi durumunda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Agresif bir balık olmamasına rağmen, düşmanlarına karşı savunma amaçlı zehirli dikenlerini kullanır. Özellikle serbest dalış ve amatör balıkçılık yapan kişilerin dikkatli olması gerekir.
Trakonya Balığı
Genellikle kumlu ve çamurlu sularda yaşayan, denizlerimizde en sık görülen zehirli balık türüdür. Dikenleri zehirli olup, temas edilmesi durumunda sinir sistemine etki ettiğinden dolayı çok ağrılı yaralanmalara sebebiyet verebilir. İlk yardım olarak temas edilen bölgeye amonyak tedavisi uygulanmalıdır.
Özellikle yaz aylarında sahile daha çok yaklaşan bu balık, kuma kendine gömerek etrafındaki küçük canlıları yakalamak ister. Bu yüzden daha önce trakonya vakası görülen sahillerde denize giren tatilcilerin daha dikkatli olması gerekir.
İskorpit Balığı
Ekonomik değeri yüksek bir balık olmasına rağmen, dikenleri zehirlidir. Derinliği 800 metreye kadar olan sularda genellikle kayalık alanlarda yaşarlar. Dikenleri zehirli olup, temas edilmesi durumunda sinir sistemine etki ettiğinden dolayı çok ağrılı yaralanmalara sebebiyet verebilir. İlk yardım olarak temas edilen bölgeye amonyak tedavisi uygulanmalıdır.
Dikenli Vatoz
Akdeniz’e özgü bir tür olup, genellikle derinliği fazla olmayan kumlu ve sığ sularda yaşar. Kuyruğunda zehirli bir diken bulunur. Genellikle agresif bir balık olmamasına rağmen, insanlarla yakın temasta bulunması durumunda dikenini batırabilir.Dikenin direk damara nüfuz etmesi durumunda ölüme sebebiyet verebilir. Dikenin mümkün olduğunca en kısa sürede batan yerden çıkarılması ve daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Sokar Balığı
Kıyılara yakın bölgelerde yaşayan agresif olmayan otçul bir balık türüdür. Avlaması zevkli olmakla birlikte, sudan çıktıktan sonra uzun süre bekletilse dahi dikenleri hala zehirlidir. Sokar sokması sonucu temas edilen bölge şişer ve bir kaç saat süren ağrılar gözlemlenir. Trakonya ve iskorpit balığında olduğu gibi ilk yardım şekli, temas edilen bölgeye amonyak sürülmesidir.