Misinanın ucuna bağlanan yapay yemlerin kıyıdan ya da tekneden suya kamış ve makine yardımıyla atılıp, geri çekilmesiyle yapılan balık avlama yöntemine verilen genel addır. Suya atılan yem geri çekilirken, kendi özelliğine göre ya da verilen aksiyona göre suda çeşitli hareketler yapar, bu hareketler etrafta olan avcı balığı cezbeder ve yeme saldırmasını sağlar.
Yukarıda anlatmak istediğimiz olay aşağıda bir videoda gösterilmiştir.
Bu yöntem, geçen yüzyılın başlarında tatlı su balıklarını avlamak için geliştirilmiş olsa da, teknolojinin gelişmesiyle tuzlu su avları için de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde giderek amatör balıkçılar tarafından tercih edilen bu disiplinde ekipman seçimi çok önemlidir.
Ekipman seçiminde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Tuzlu suda av yapılacaksa ürünler korozyona karşı dayanıklı olmalıdır.
- Kullanılacak makinanın drag (çekme) kapasitesi hedeflenen avların ağırlığına göre seçilmelidir. Örneğin 8 kg ağırlığındaki bir balık 3 kg draglı bir makinayla çekilemiyebilir.
- Seçilen kamışın atarı yemin ne kadar uzağa atılmasını belirleyen temel faktördür. Kullanılan yapay yemlerin ağırlığı , kamışın üzerinde belirtilen aralıkta olmalıdır. Misal 60 gr ağırlığında bir yem 10-40 gr ağırlığında bir kamışla atılabilir, fakat istenen aksiyonlar verilemeyebilir. Aynı şekilde 20-60 gr atarlı bir kamışla 11 gr ağırlığında bir yem kullanırsanız, istenilen mesafeye yemi gönderemeyebilirsiniz.
- Devamlı aynı hareketler yapılacağından dolayı, kamışın ve makinanın ağırlığı avınızın süresini belirleyecek en temel faktördür. Makine ve kamış kombinasyonu 600 gr geçen bir takımla 20 dakika içinde kişi yorulabilir ve avı sonlandırabilir.
- Kullanılan misinanın ya da ipin dayanım kapasitesi avı etkileyen diğer bir faktördür. Hedeflenen balığın ağırlığına göre ip ve misina seçilmelidir.
- Genel pratik olarak en iyi atış mesafesine örgü iple ulaşılır. Örgü ipin ucuna çeşitli yöntemlerle (FG knot, alberto knot vb.) görünmez florocarbon misinalar bağlanarak yapılan avlardan daha çok verim alınır.
- Kamış uzunluğu da verilecek aksiyonu belirleyen bir faktördür. Ayrıca tekneden yapılacak avlarda daha kısa kamışlar kullanılması tavsiye edilir.