Orfoz (Epinephelus marginatus), Serranidae familyasından bir balık türü.
Vücudu yandan yassı ve ovaldir. Başı ve ağzı büyüktür. Derisi kalın olup ufak pullarla kaplıdır. 1’inci sırt yüzgeci daha yüksek olup, 2’nci sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Kafa, sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. alt tarafı daha açık renklidir. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır.
Orfoz hermafrodit olup[1], cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra 18. yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.
Derinliği 100 m. kadar olan suların kaya aralarında yaşar. Büyüklüğü ortalama 60 cm’dir, maksimum 140 cm olur. Ortalama ağrlığı 15 kg. civarındadır, maksimum 60 kg olur. Yaşadığı her yılda bir kilo alır ve 60 yıl yaşar.
Birey sayısının hızla azalması ve türün tehdit altına girmesi akabinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe[2] göre 1 Eylül 2016’dan 31 Ağustos 2020’ye kadar her türlü avlanması, toplanması yasaklanmış ve tür koruma altına alınmıştır.
Kaynak: Vikipedia
Orfoz, aşırı avlanmaktan dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ülemizde avcılığı yasaklanmıştır. Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) ’Kırmızı’ listesinde (nesli tehlike altında) bulunmakta olan Orfoz ile Lagos balıkları ile ilgili yasak, 13.08.2016 tarihli 29800 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu yasak 1 Eylül 2016’dan başlayıp 31 Ağustos 2020’ye kadar sürecektir.
Aşağıda orfozun su altı görüntülerini içeren bir youtube videosu referans olarak sunulmuştur.