Mavi yüzgeçli orkinos

Atlantik Okyanusu’nda ve Akdeniz’de bulunur. Balear Adaları (Akdeniz) ve Meksika Körfezi üreme bölgeleridir. 15 Haziran – 15 Ekim tarihleri arası avcılığı serbesttir. Aşırı avlanmadan dolayı soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Denizlerin en büyük balıklarından biri olduğundan dolayı, sportif balıkçılığın en yüksek noktasıdır. Ülkemizde Kıbrıs-Mersin arasında ve Ege Bölgesinde yakalanır. Ticari değeri yüksek ve eti lezzetli olduğundan dolayı ülkemizde yakalanıp ton balığı çiftliklerinde yetiştirildikten sonra Japonya’ya ihraç edilir. Bugüne kadar yakalanmış en büyük balık 679 kg. ağırlığında ve 3,7 metre boyundadır. Hızlı bir yüzücüdür ve 600 metre derinliğe kadar dalabilir. Genellikle kalamar, sardalya ve uskumrugiller familyasından gelen balıklarla beslenirler.

Avcılığı

Gırgır tip ağlarla çevirme yöntemiyle, barikat serilerek ve çıkrık tipi kamışlarla canlı ya da ölü yem balıkları takılarak avcılığı yapılır.

National Geographic kanalında, Amerika’da yapılan mavi yüzgeçli orkinos avlarını anlatan Korkusuz Balıkçılar (Wicked Tuna) isimli bir belgesel serisi yayınlanmaktadır.

Aşağıda bir mavi yüzgeçli orkinos çiftliğinde çekilen ve balığın su altı görüntülerini içeren bir youtube videosu referans olarak sunulmuştur.